TeIR adatgazdálkodási hírlevél - 2013. május 28.

Fejléc

A TeIR szakrendszer hírlevele - 2013. május 28.

TISZTELT FELHASZNÁLÓINK!
Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni Önöket arról, hogy a TeIR szakrendszer a következő adatkörökkel bővült.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2013. évi legfrissebb – március és április havi – regisztrált munkanélküli adatai települési szinten megtekinthetők az Interaktív Elemzőben a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) / 2013 / Regisztrált munkanélküli adatok 2012. 03. hó és 04. hó ágak alatt.
2013. januártól kezdődően az állandó lakóhely szerinti adatok helyett a tartózkodási cím szerinti adatok kerülnek közlésre.


2012-re vonatkozó települési szintű szabadalmi adatok kerültek betöltésre az Interaktív elemző alkalmazásba a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala / 2012 ág alá:

- Magyar bejelentők belföldi szabadalmi bejelentéseinek száma
- Magyar bejelentők belföldi szabadalmi bejelentéseinek megadása

Az adatok helyes értelmezéséhez alkalmazott módszertan:
A szabadalmi bejelentéseknél egy szabadalomnak több – különböző településen lakó – bejelentője, ill. tulajdonosa is lehet. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben egy szabadalomnak két bejelentője van, akik különböző településen laknak, akkor a bejelentés fejenként ½-es részesedéssel oszlik meg a települések között, így a TeIR-ben 0,5-ös értékkel szerepel az egyik s 0,5-ös értékkel a másik településen. Ennek megfelelően változnak az értékek kettő, három, vagy akár több településről származó bejelentésre, ugyanazon szabadalom esetén. Az adatok tehát a valóságos bejelentési arányokon alapulnak.


Ugyancsak 2012-es települési adatokkal frissült a GeoX Kft. / Elérhetőségi idők és távolságok mappája. Az adatok percben és kilométerben idő, illetve út szerinti optimalizálással számolva települési szinten az alábbi tényezőkre került betöltésre:

- Kistérség központ
- Megye központ
- Régió központ
- Budapest
- Autópálya csomópont
- Vasúti megállóhely


A Térinformatikai alkalmazások - térképi adatbázisok / Szakági térképek modul alatt a „Magyarország természeti környezete” térképi kiajánlás két új réteggel bővült:

- Magyarország földrajzi kistájaival illetve a
- Magyarország földrajzi kistájainak növényzetével.

A térképi rétegeket Magyar Tudományos Akadémia - Ökológiai Kutatóközpont - Ökológiai és Botanikai Intézetének ez úton is köszönjük. A térkép hátteréről bővebben a www.novenyzetiterkep.hu oldalon olvashatnak.

Kérdéseit, észrevételeit a TeIR szakrendszerrel kapcsolatban a alkalmazas_support@lltk.hu e-mail címen várjuk.

Ez a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. által üzemeltetett Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) hírlevele.